• Over de Caladium

    De ideale plaats in huis voor je Caladium

    De Caladium gedijt het beste in helder, indirect licht. Plaats de plant in de buurt van een raam dat voldoende licht biedt. Maar vermijd direct zonlicht. Dit zal de prachtige bladeren verbranden. Met roots in Zuid-Amerika, houdt de plant van warme, vochtige temperaturen tussen de 20°C tot 30°C. Zorg voor een constante temperatuur zonder extreme schommelingen

    Is de lucht droog in jouw huis? Voorzie dan een luchtbevochtiger in de buurt van je Caladium of besproei de bladeren regelmatig met water.

    Caladium assortiment
  • Kenmerken Caladium

    • Middelmatige dorst
    • Veel indirect licht
    • Niet luchtzuiverend
    • Giftig voor huisdieren

Verzorging van de Caladium

Caladium water geven 

De waterbehoefte van een Caladium is afhankelijk van de grootte, de potgrootte, de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. Over het algemeen hebben Caladiums een matige hoeveelheid water nodig. 

Houd de grond dus altijd licht vochtig. Vermijd dat de plant in drassige of verzadigde grond staat. Caladiums zijn namelijk gevoelig aan wortelrot als ze te lang in vochtige omstandigheden leven. 

De ideale waterhoeveelheid ontdek je door je vinger 2-3 centimeter diep in de grond te steken. Voelt de bovenste grond droog aan? Dan is het tijd om je plant water te geven. Als de grond nog vochtig staat, wacht je nog even met water geven. 

Tip: Plaats je Caladium in een pot met drainagegaten zodat overtollig water eenvoudig wegloopt. 

 

Verzorgingsproducten voor je Caladium

Caladium voeding geven 

Gebruik voor je Caladium biologische kamerplantenvoeding. Dat is goed voor je planten, beter voor de natuur en zachter voor je portemonnee. Je moet hem namelijk maar 1 of 2 keer per jaar gebruiken. 

Deze korrel geeft langzaam, maar langdurig voeding af en voegt belangrijk bodemleven toe in de vorm van schimmels en bacteriën. 

Caladium stekken 

Een Caladium stekken is een eenvoudig proces als je de juiste stappen volgt. We helpen je graag op weg met een handig stappenplan.

  1. Selecteer een gezonde moederplant: Kies een volwassen Caladium met sterke en gezonde bladeren. Dit zorgt ervoor dat de stekken een goede start hebben.
  2. Bereid de moederplant voor: Knip enkele bladeren van de moederplant af, waarbij je ervoor zorgt dat je een deel van de bladsteel behoudt. Kies bladeren die groot en gezond zijn, zonder ziektes of beschadigingen.
  3. Bladstekken: Snijd de bladsteel in verschillende secties van ongeveer 5-10 centimeter lang. Zorg ervoor dat elke sectie minstens één ader heeft, dit helpt bij het stimuleren van wortelgroei.
  4. Behandel de stekken: Laat de bladstekken enkele uren tot een dag drogen, zodat de snijwonden genezen. Zo voorkom je dat de stekken rotten tijdens het planten. 

Caladium stek planten

  1. Kies een geschikt plantmedium: Gebruik een mengsel van biologische potgrond en perliet om een licht en goed doorlatend medium te creëren voor de stekken.
  2. Plant de stekken: Steek de bladstekken voorzichtig in het plantmedium, waarbij je de snijzijde naar beneden richting de grond houdt. Zorg ervoor dat je de stekken stevig genoeg in het medium steekt, zodat ze rechtop blijven staan.
  3. Creëer een broeikasomgeving: Plaats een transparante plastic zak of een glazen stolp over de stekken om een vochtige en warme omgeving te creëren. Dit helpt de stekken te beschermen en bevordert de wortelvorming.
  4. Onderhoud en verzorging: Plaats de stekken op een warme en lichte locatie, maar vermijd direct zonlicht. Houd het plantmedium licht vochtig door af en toe te sproeien.
  5. Wortelvorming: Na verloop van tijd ontwikkelen de stekken wortels. Trek heel voorzichtig om te controleren of er wortelgroei is. Zodra er voldoende wortels zijn gevormd, plant je de stekken over naar aparte potten met normale potgrond.

Caladium snoeien 

Het snoeien van een Caladium is niet noodzakelijk. Het is wel gunstig voor de groei en het uiterlijk van je plant. Denk aan het verwijderen van verwelkte bladeren en de vormgeving en esthetiek. 

Caladium verpotten

Je Caladium verpotten is belangrijk om de groei en de gezondheid van je plant te bevorderen. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan om de wortels niet te beschadigingen. Kies een pot die minstens 20% groter is dan je vorige pot. Vul deze met verse biologische potgrond en plaats de plant voorzichtig in de nieuwe pot. Zorg ervoor dat de wortels goed bedekt zijn met grond

Verpotten doe je best in het voorjaar of in de vroege zomer. Dan is de plant actief in groei. 

Typische Caladium-problemen 

Caladiums zijn gevoelig aan enkele ‘typische kamerplanten-problemen’. 

Heeft jouw Caladium last van bladverlies? Dat heeft verschillende redenen. Te veel direct zonlicht leidt tot de verbranding van bladeren, te weinig zonlicht resulteert in gele bladeren en een verminderde groei. Onregelmatig water geven leidt ook soms tot bladverlies. Zorg er dus voor dat je Caladium de juiste lichtomstandigheden heeft en regelmatig, matige hoeveelheden water krijgt. 

Plagen komen ook voor bij Caladiums. De plagen veroorzaken bladschade. Ze doen de bladeren verwelken en voeden zich met de plantensappen. Hierdoor verzwakt je plant. Was de plagen weg met een vochtige doek. Werkt dit niet? Gebruik dan biologische bestrijdingsmiddelen. Houd je plant goed in het oog om vroegtijdige tekenen van plagen te detecteren. 

Is een Caladium giftig?

Ja, een Caladium is giftig voor mensen en huisdieren. Ze bevatten calciumoxalaatkristallen die bij inname irritatie en ontsteking van de mond, keel en maag veroorzaken. Let op symptomen zoals zwelling, een brandend gevoel, roodhuid, pijn en slikproblemen. 

Onze populairste kamerplanten!