• Over de Ficus

    De ficus is oorspronkelijk afkomstig uit tropische en subtropische gebieden over de hele wereld, waaronder delen van Afrika, Zuid-Azië, Zuidoost-Azië en Australië. Er zijn meer dan 800 verschillende soorten ficus, variërend van kleine kamerplanten tot grote bomen. Veel soorten ficus worden gekweekt als sierplanten vanwege hun decoratieve bladeren. Sommige Ficus zoals de ‘Ficus Elastica’ zijn heel eenvoudig te verzorgen. Andere soorten zijn iets uitdagender. 

    Ficus assortiment
  • Kenmerken Ficus

    • Veel dorst
    • Veel indirect licht - volle zon
    • Luchtzuiverend
    • Giftig voor huisdieren

Verzorging van de Ficus 

Licht en temperatuur 

De plaatsing van je Ficus is sterk afhankelijk van de soort die je in huis neemt. De Ficus Elastica (ook wel gekend als rubberplant) mag in de schaduw, maar ook in de volle zon. Je mag hem eigenlijk overal in huis plaatsen. 

Andere soorten Ficus hebben veel licht nodig, maar geen direct zonlicht. Zet de op plant 2-3 meter voor een raam op het zuiden plaatsen of direct voor het raam op het noorden, westen en oosten. 

Als ze te weinig zonlicht krijgen, zal de groei aanzienlijk afnemen. Hierdoor is de plant ook niet meer sterk genoeg om op tijd een nieuw blad aan te maken als er één afvalt. 

Belangrijk: ficussen worden gekweekt onder gecontroleerd licht. Een overgang naar direct zonlicht kan je blad verbranden. Plaats hem dus stapje per stapje dichter bij het raam. 

Verzorgingsproducten voor je Ficus

Ficus water geven 

De grond van een ficus moet altijd licht vochtig zijn. Let er wel op dat de wortels niet in het water staan. Geef daarom best kleine hoeveelheden water per keer. Begint de grond droger aan te voelen? Geef hem dan opnieuw wat water. 

Kies je voor een Ficus Elastica? Dan hoeft de grond zeker niet altijd licht vochtig te staan. Deze soort heeft weinig water nodig. Geef bij twijfel beter geen water. 

Om wortelrot te voorkomen, mag er absoluut geen laagje water onder in de pot komen te staan. Contoleer dus altijd met je vinger of de grond effectief droog genoeg is om opnieuw water te geven. 

Hoeveel water je Ficus exact nodig heeft, is moeilijk te zeggen. De grootte van de je plant/ pot, het seizoen, de standplaats … hebben hier allemaal invloed op. De gouden tip blijft om zelf te voelen met je vinger of het zand droog is. 

Tip: Ficussen zijn fan van een heerlijke sproeibeurt! Ideaal om stof en spint preventief te verwijderen. 

Ficus voeding geven 

Je moet een ficus enkel extra voeding geven in de lente- en zomermaanden als de voeding uit je potgrond is opgebruikt. We raden hiervoor biologische kamerplantenvoeding aan. 

Geef de Ficus geen voeding in de wintermaanden. Dan is de plant in rust. Hem dan voeden zal je plant beschadigen. 

Ficus stekken 

Een Ficus stekken doe je in vochtige turf en zand of in het water. Dat doe je door in de lente een kopstek van de plant af te knippen. Snoei een tak met minstens 2 bladeren van je Ficus.

Spoel het ‘sap’ van de wond en zet het stekje in het water of in een mix van zand en turf. 

Ficus snoeien 

Het kan handig zijn om je ficus van een jaarlijkse snoeibeurt te voorzien. Zo blijft je plant mooi compact zonder uitlopers en bereikt meer zonlicht de kern van de Ficus. Het snoeien doe je eenvoudig met een snoeischaar

Ficus verpotten 

Als je plant te groot wordt voor de kweekpot, verpot je hem best naar een pot die minstens 20% groter is. Dit doe je in de lente omdat de Ficus dan genoeg energie heeft om eventuele schade te herstellen. 

Belangrijk: hoe vaker je hem verpot, hoe sneller je Ficus groeit. 

Typische Ficus problemen 

Is een Ficus giftig? 

Ja. Het melkwitte sap dat vrijkomt na het snoeien is irriterend op een droge huid. Het eten van de blaadjes door huisdieren en kinderen kan leiden tot bultjes op de huid. Contacteer je huisarts of dierenarts bij twijfel. 

Onze populairste kamerplanten!