• Over de Sansevieria

  Licht en temperatuur

  Sansevieria’s zijn heel makkelijke kamerplanten. Je mag ze zowel op een schaduwrijke als zonnige plek zetten. Het is wel belangrijk dat je de plant niet verder dan 4 meter van een raam zet. Door te weinig zonlicht zal zijn behoefte naar water afnemen. Hierdoor zal je Sansevieria veel trager groeien. Als je dat niet erg vindt, is de Sansevieria ideaal om een schaduwrijk plekje op te vullen. 

  Leuk weetje: als je de plant op een zonnige plek zet, zullen de bladeren lichter van kleur worden. Op een schaduwrijke plek worden zijn bladeren donkerder. 

  Sansevieria assortiment
 • Kenmerken Sansevieria

  • Weinig dorst
  • Halfschaduw - volle zon
  • Luchtzuiverend
  • Giftig voor huisdieren

Verzorging van de Sansevieria 

Sansevieria water geven 

Je moet je Sansevieria in de zomer maar eens per 2 weken water te geven. In de wintermaanden kan deze kamerplant wel 6 tot 8 weken zonder water. Het is heel belangrijk dat je wacht tot de grond volledig droog is voor je de Sansevieria opnieuw water geeft. Anders krijg je wortelrot. Hieraan kan je plant overlijden. Hoeveel water je Sansevieria exact nodig heeft is afhankelijk van het seizoen, de grootte van je plant en pot en waar de plant in huis staat. 

Ben je niet zeker of de grond droog genoeg is? Steek je vinger dan ongeveer 2 cm diep in de grond. Als de grond daar droog aanvoelt, mag je de Sansevieria opnieuw water geven. 

Belangrijk: geef je Sansevieria bij twijfel géén water! 

Verzorgingsproducten voor je Sansevieria

Sansevieria voeding geven 

Een Sansevieria heeft weinig voeding nodig. Je moet de kamerplant enkel in de lente of zomer een kleine hoeveelheid vloeibare voeding geven. 

Tip: Cactussen voeding of biologische kamerplantenvoeding is ideaal voor Sansevieria’s. 

 

Sansevieria stekken 

Een Sansevieria vermeerder je door de bladeren af de kuit te scheuren. Dat is het middenstuk waaruit alle bladeren vertrekken. Het is belangrijk dat je genoeg wortels mee afscheurt. 

Je kan een Sansevieria ook stekken door een volledig blad af te knippen

Na het stekken of scheuren zet je het blad op water tot de wortels sterk genoeg zijn om verpot te worden. 

Sansevieria snoeien 

Een Sansevieria kan je niet snoeien. De plant wordt maar 150 cm groot, daarna vallen de bladeren om. Als de plant toch te groot zou worden, haal je beter de te grote bladeren met wortel weg of knip je ze af om een nieuwe Sansevieria te maken. 

Sansevieria verpotten

Je verpot je Sansevieria best in de  lente. Dan heeft je Sansevieria de nodige energie om eventueel beschadigde wortels te herstellen. Deze kamerplant is absoluut geen snelle groeier. Verpotten is dus pas nodig om de 2-3 jaar en eventueel zelfs langer

Kies altijd voor een pot die 20% groter is dan de vorige. Gebruik hiervoor biologische potgrond

Typische Sansevieria-problemen 

Heeft jouw Sansevieria last van bruine bladranden of bruine vlekken? Dan geef je hem waarschijnlijk te veel water. Geef hem dan even geen water meer tot hij volledig is uitgedroogd en zet hem op een drogere plek.

De bladeren zijn makkelijk te reinigen  met water en afwaszeep moest je last krijgen van ongedierte. Al is de kans hierop aanzienlijk kleiner dan bij andere kamerplanten. 

Is een Sansevieria giftig? 

Een Sansevieria is giftig voor dieren en kinderen en kan leiden tot maag- en darmklachten bij inname. Neem bij twijfel altijd contact op met je huis- of dierenarts. 

Onze populairste kamerplanten!