Biologische potgrond

Biologische potgrond

Wat is biologische potgrond?

Biologische potgrond is 100% natuurlijke potgrond. Dat wil zeggen dat biologische potgrond géén kunstmest bevat, maar enkel natuurlijke bestanddelen zoals kokosvezel en boomschorscompost. Het is speciaal ontworpen voor plantenliefhebbers die de natuur respecteren. Er zit namelijk (bijna) geen turf in biologische potgrond. Zo worden vennen niet langer beschadigd voor het oogsten van veenmos/turf. 

Het is heel moeilijk om turf te vervangen. Daarom vind je in België momenteel enkel turfarme en nog geen turfvrije biologische potgrond. Bij Dau kozen we ervoor om uitsluitend samen te werken met Bio-Kultura. Zij bieden een biologische potgrond aan die turfarm is. 

Met biologische potgrond zorg je voor jouw planten én voor de natuur. De ideale match voor iedere échte plantenliefhebber. 

Waarom je best kiest voor biologische potgrond

Iets chemisch vervangen door iets natuurlijk is altijd beter als het op planten aankomt. Als plantenliefhebber stellen wij onszelf altijd de vraag: waarom zou je binnen meer groen willen creëren, maar tegelijkertijd de natuur buiten beschadigen? Met biologische potgrond verzorg je jouw kamerplanten zonder de natuur te beschadigen. Zo verklein je je ecologische voetafdruk aanzienlijk. Voor ons is biologische potgrond dus geen optie, maar een must

 

Wat zit er in goede biologische potgrond? 

In goede biologische potgrond vind je: 

 • Organische mestcompost: onderhoudt en ondersteunt de natuurlijke processen van je planten. 
 • Boomschorscompost: zorgt voor drainage zodat water beter wordt geabsorbeerd en bevat enorm veel nuttige voedingsstoffen en mineralen. 
 • Kokosvezel: zorgt voor een goede luchtdoorlatendheid in je potgrond waardoor de wortels van je planten kunnen ademen en groeien. 
 • Plantaardige voedingskorrel: geeft trager dan conventionele voeding voedingstoffen af, zo genieten jouw planten langer van de juiste vitaminen en blijven ze gezond. Maandelijks voeding bijgegeven is dus niet nodig.
 • Vulkanisch gesteentemeel: bevat nuttige mineralen en vitaminen zoals ijzer, magnesium, calcium en silicium om de groei van je planten te bevorderen. 
  Biologische potgrond zak

Voor- en nadelen van biologische potgrond

Biologische potgrond is goed voor de natuur. Dat is intussen duidelijk. Maar van welke voordelen genieten jij en planten nog? 

 • Geeft langdurig voedingstoffen af: biologische potgrond bevat levende meststoffen. Dit zijn kleine schimmel bolletjes die zichzelf ‘voortplanten’. Hierdoor is bijmesten gedurende het seizoen niet nodig. 
 • Blijft goed vocht vasthouden en afgeven: dit is vooral een groot voordeel voor planten die veel water nodig hebben. Ze genieten stilletjes aan van het water en ‘drinken’ wanneer ze ‘dorst’ hebben. 
 • Luchtig van structuur: zorgt ervoor dat je kleine luchtzakjes behoudt waardoor de wortels van je planten genoeg zuurstof krijgen. Bij een te zware structuur worden ze te hard bij elkaar geduwd en vergoot de kans op wortelrot en andere ziektes.  
 • Feel good: je planten voeden met natuurlijke producten zonder het milieu te beschadigen. 

 

Het nadeel van biologische potgrond? Het is vaak duurder dan gewone potgrond. Maar ook dit is relatief. Want biologische potgrond bevat veel meer voedingsstoffen en vitaminen dan traditionele potgrond. Deze extra kost moet je niet maken als je kiest voor biologische potgrond. 

 

Hoe kies je de geschikte biologische potgrond? 

Welke biologische potgrond je best kiest, is afhankelijk van de planten waarvoor je potgrond wilt gebruiken. Bij Dau vind je algemene biologische potgrond die je voor al je planten kan gebruiken. 

Deze biologische potgrond bevat een minimum aan turf, laat water goed door en houdt het vast én bevat krachtige voedingsstoffen voor een eerste mega boost. 

Tip: 

Kies je voor een andere leverancier? Let dan op het ‘bio’ label. Dit is een label waarop strenge controles worden uitgevoerd. Andere labels zoals ‘natuurlijk’ en ‘ecologisch’ mogen zomaar gebruikt worden. Wil je enkel het allerbeste voor je planten en voor de natuur? Kies dan voor potgrond met het officiële ‘bio’ label. 

 

Biologische potgrond voor je kamerplanten 

Biologische potgrond

Biologische potgrond

Koop biologische potgrond

Hoe vaak moet je biologische potgrond bijvullen?

Je hoeft je biologische potgrond enkel bij te vullen als er potgrond weg is of als je een plant verpot naar een grotere pot. Doe dit zeker niet te snel of te vaak om verdrinken of rotten te voorkomen. Je voegt beter extra biologische kamerplantvoeding toe dan nieuwe potgrond. 

Heeft je plant te lang nat gestaan, in een te grote pot gestaan of heb je last van ziektes of beestjes? Vervang je biologische potgrond dan zo snel mogelijk. 

Is je plant in actieve groei (er komen bladeren bij of je plant wordt groter)? Enkel dan moet je voeding bijgeven. Dat is vaak in de lente en in de zomer, mar voor sommige planten het hele jaar door.

Tip: 

Bewaar je biologische potgrond in een gesloten zak op een donkere, vochtvrije locatie. 

Biologische potgrond in potjes

Hoeveel kost biologische potgrond? 

De kostprijs van je biologische potgrond is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Eerst en vooral spelen de bestanddelen een belangrijke rol. Daarnaast hebben ook het merk en het aantal (extra) voedingsstoffen een grote invloed op de kostprijs. 

Bij Dau koop je biologische potgrond van Bio-Kultura voor €5,99 per 5 kilo. 

Biologische potgrond kopen 

Biologische potgrond kopen om de gezondheid van je planten een mega boost te geven? Bij Dau koop je je biologische potgrond makkelijk en snel online. 

 • Bedenktijd van 14 dagen
 • Gratis verzending vanaf €45
 • Veilig verpakt 

Onze populairste kamerplanten!